• Novinky

          • Juniorské Majstrovstvá sveta v agility Fínsko
            • Juniorské Majstrovstvá sveta v agility Fínsko

              7. 10. 2022

              V dňoch 14. - 17. 7.2022 sa konali Juniorské majstrovstvá sveta v agility vo Fínsku, na ktorých sa zúčastnila aj naša žiačka 2.C triedy Zorka Šipošová so svojim psom Lenim. Pretekalo 282 súťažiacich z 20-tich krajín. Zo Slovenska sa spolu s našou Zorkou po nominácii zúčastnilo ešte ďalších 5 súťažiacich.

              Konkurencia bola veľká, víťazné miesta sa nám síce neušli, no aj napriek tomu máme za sebou skvelé zážitky, nazbierali sme veľa skúseností a ostalo  nám veľa spomienok.

              Zorka ešte raz blahoželáme a ďakujeme za krásnu reprezentáciu Slovenska a aj našej školy. 

            • ADOPCIA LAMY KROTKEJ

              5. 10. 2022

              Predseda KSK Ing. Rastislav Trnka sa spolu s pani riaditeľkou MVDr. Máriou Ivanovou, MVDr. Petrom Zacharom a vybranými žiakmi  SOŠ veterinárnej zúčastnili  preberania  Adopčného listu  LAMY KROTKEJ s menom „KRAJKO“. Predseda KSK odovzdal lame mrkvovú tortu a žiaci našej školy pána predsedu sprevádzali počas prehliadky ZOO a poskytli mu odborný výklad o lamách, o medveďoch a praktickom vyučovaní na našej škole.

            • Prednáška o ochrane prírody pre žiakov v školskom klube

              30. 9. 2022

              Všetci žiaci našej školy majú vzťah ku prírode a ju aj ochraňujú. Niekedy o dôležitosti ochrany prírody chodíme učiť aj našich mladších kamarátov. 28. 9. sme boli v rámci špeciálnej zoológie porozprávať o chránených zvieratách aj žiakom prvého stupňa v školskom klube vo vedľajšej škole.

              Deti sa napríklad dozvedeli, že:

              kamzíky na prelome storočia takmer vyhynuli,

              vlky si hľadajú partnerku na celý život a ak uhynie, už žiadnu inú samicu nikdy nechcú,

              bobry vodné boli na území celého Československa vyhubené pre ich kožušiny,

              a v populácii rysov ostrovidov sa z neznámych príčin rodí až 90 % samíc.

          • Súťaž o 10 vodičákov zdarma
            • Súťaž o 10 vodičákov zdarma

              9. 9. 2022

              Košický samosprávny kraj má dobrú správu pre mladých východniarov, ktorí si plánujú v blízkej dobe urobiť vodičský preukaz. Študenti 63 stredných škôl, ktorých zriaďovateľom je župa, sa môžu zapojiť do súťaže o 10 vodičákov zdarma. Súťaž je určená pre žiakov od 17 rokov, ktorí počas svojho štúdia na strednej škole dosiahli na národnej alebo medzinárodnej úrovni niečo výnimočné v oblasti športu, umeleckej činnosti, vedomostnej súťaži, alebo sa aj dlhodobejšie venujú dobrovoľníctvu.

               

              Prihlásiť sa môžu od dnes do konca septembra – následne po schválení prihlášky dostanú emailom informáciu o ďalších krokoch.

               

              Všetky informácie si môžete pozrieť TU: www.kskvodicaky.sk

              Podrobné podmienky súťaže nájdete TU: KSKVODIČÁKY | Podmienky súťaže (kskvodicaky.sk) – je veľmi dôležité si ich celé prečítať

          • Prednáška v rámci špeciálnej zoológie
            • Prednáška v rámci špeciálnej zoológie

              8. 9. 2022

              A opäť začal školský rok.

              Hneď prvú stredu 7.9.2022 sme v rámci špeciálnej zoológie boli na zaujímavej prednáške RNDr. Krišovského vo Východoslovenskom múzeu o netopieroch. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí.

              Vedeli ste:

              že netopiere sa dožívajú až 30 rokov?

              že na Slovensku žije až 28 druhov netopierov?

              že netopiere sú schopné zožrať za jednu noc toľko hmyzu, čo je až 120 % ich hmotnosti?

            • 25. ročník súťaže Spotrebiteľská výchova žiakov – Spotreba pre život

              20. 6. 2022

              14.6.2022 sa žiačky 3.A triedy Alexandra Horvátová, Eva Stredňaková, Rebeka Štofová pod vedením MVDr. Jany Benkovej zúčastnili na slávnostnom vyhodnotení súťaže Spotreba pre život na Červenom Kláštore, v rekreačnom zariadení Dunajec Village.

              Táto celoslovenská súťaž sa koná už 25 rokov, je zameraná na výchovu  žiakov základných a stredných škôl v spotrebiteľskej oblasti, kde každoročne prináša nové výzvy v podobe nových tém. Je zameraná na tvorbu časopisu k zadanej téme. 25. ročník súťaže mal vyhlásenú tému „Spotrebiteľská gramotnosť – dôveruj, ale preveruj“.

              Dievčatá sa zhostili tejto úlohy odvážne, napísali zaujímavé články, naučili sa veľa nového a výsledok ich práce im priniesol hlavnú cenu. Gratulujeme.

              Poďakovanie patrí Asociácii spotrebiteľských subjektov Slovenska so sídlom v Starej Ľubovni,  členom hodnotiacej komisie a predovšetkým pani Mgr. Božene Stašenkovej, PhD., ktorá za touto súťažou stojí od jej začiatku a tým prispieva k možnosti získavania nových vedomostí pre žiakov našich škôl.

            • kynologická súťaž II.ročník UVLF v Handlingu v Košiciach

              6. 6. 2022

              Dňa 1.6.2022 sa konala kynologická súťaž II.ročník UVLF v Handlingu v Košiciach, na ktorej sa zúčastnili traja naši študenti 1.B triedy SOŠ veterinárnej v Barci a to Tomáš Nechala , Kamila Durkáčová a Alžbeta Váradiová spolu aj s Ing. Rastislavom Mirgusom. Veľmi pekne ďakujeme za super hodnotenia a krásne výsledky rozhodcom Ján Melicher a MVDr. Adriana Iglódyová, PhD. a taktiež za organizáciu podujatia, ktorá naplnila všetky naše očakávania.

              Výsledky: Celkové finále 2. miesto - Tomáš Nechala a bradáč malý čierny 3. miesto - Rastislav Mirgus a labrador retriever

              Kategórie súťažiacich 1. miesto v kategórii senior pokročilý - Rastislav Mirgus a labrador retriever 1. miesto v kategórii junior handler 14-18 rokov- Tomáš Nechala a bradáč malý čierny 2. miesto v kategórii priaznivec začiatočník - Alžbeta Váradiová a labrador retriever 3. miesto v kategórii junior handler 14-18 rokov - Kamila Durkáčová a pudel veľký biely.

               

              V silnej konkurencii handlerov sa naši žiaci dokázali prebojovať na popredné miesta, získali nové skúsenosti a držíme im palce aj pri ďalších súťažiach. Blahoželáme

            • Beh na 1 míľu

              3. 6. 2022

              Dňa 25.5.2022 sa žiačky našej školy zúčastnili súťaže "Beh na 1 míľu", ktorý sa uskutočnil v mestskom parku v Košiciach. Našu školu úspešne reprezentovali Michaela Povecová, ktorá obsadila vo svojej kategórii krásne 2. miesto, na peknom 3. mieste vo svojej kategórii skončila Zuzana Klimová a na 4. mieste sa umiestnila Laura Ištoková. Tatiana Zelenáková sa bohužial neumiestnila. Dievčatám blahoželáme

            • Mladý ekofarmár - Súťaž o mlieku

              24. 5. 2022

              V dňoch 10 - 12. mája 2022 sa uskutočnil 23. ročník celoštátnej súťaže žiakov stredných škôl Mladý ekofarmár – Súťaž o mlieku s medzinárodnou účasťou žiakov ( Šabac, Srbsko ) na Strednej odbornej škole veterinárnej v Nitre, kde úspešne reprezentovali našu školu žiaci 3. ročníka v zložení Sára  Fischerová, Sára Jessica Brand a Peter Kuľanda, ktorý sa umiestnil na peknom 15. mieste z celkovo 32 súťažiacich.

              Cieľom súťaže je zvyšovanie odborno - praktických zručnosti žiakov stredných škôl z rôznych oblastí agrosektora pre komplexný rozvoj poznatkov súťažiacich - budúcich mladých farmárov. Súťažilo sa v 5. častiach - vedomostný test, praktické dojenie, laboratórne skúšky surového kravského mlieka, hodnotenie kvality mlieka - degustačné skúšky a rastlinná výroba - krmovinárstvo.

              Gratulujeme k úspešnej reprezentácii školy.

            • Exkurzné vyučovanie v UVP Košice - Haniska

              11. 5. 2022

              Dňa 28.4.2022 žiaci 1.C triedy v rámci predmetu Výchova a výcvik zvierat absolvovali s učiteľom Ing. Rastislavom Mirgusom exkurzné vyučovanie v útulku pre opustené zvieratá UVP Košice - Haniska. Cieľom exkurzie bolo oboznámiť sa s podmienkami života psov v útulku a získať vedomosti o význame odchytu zabehnutých, túlavých a opustených psov, zabezpečenie zvieraťa po odchyte a jeho transport, ošetrenie a veterinárne úkony u odchytených zvierat, karanténna stanica, socializácia odchytených zvierat, dočasná opatera, adopcia zvierat a vysvetlili sme si aj pojem týraný pes. Samozrejme sme nezabudli ani na psíkov v tomto zariadení a žiaci z vlastnej iniciatívy podporili útulok nákupom, alebo priniesli z domu vrecia s granulami, cestoviny, psie konzervy, pamlsky, hračky, obojky, vôdzky a teplé deky. V areáli útulku mali žiaci možnosť prechádzky so psami a tak získať nové skúsenosti a praktické zručnosti vedenia psa na vôdzke, manipulácie so psom, všímali si ich jednotlivé prvky správania sa a kontaktovania sa mimo ich vyhradeného výbehu.

            • Cestujeme a spoznávame svet inak

              5. 5. 2022

              Dňa 4. 5. 2022 sme sa v rámci exkurzného vyučovania z hygieny chovu cudzokrajných zvierat zúčastnili na výučbovom programe „Cestujeme a spoznávame svet inak“ v Ekocentre Sosna.

              Prezreli sme si prírodnú záhradu, kde sme mali možnosť sa oboznámiť s funkčnými príkladmi organického pestovania, vyvýšenými záhonmi nastielanými slamou, bylinkovou záhradou s desiatkami druhov liečiviek a korenín. 

              Prostredníctvom premietania a rozprávania z ciest ing. Szaboa sme nahliadli do exotických krajín a poučili sme sa, ako sa dajú tráviť dovolenky tak, aby človek prírode neškodil, ale naopak, aspoň trocha pomáhal.

            • Mladý Európan

              3. 5. 2022

              V piatok 29.4.2022 sa žiačky našej školy zúčastnili súťaže Mladý Európan.Ako už z názvu vyplýva súťaž bola zameraná na vedomosti o Európskej únii.

              Dievčatá z 2. ročníka v zložení Sára Žipajová, Ema Hermanovská, Kristína Gorcovská a Lúcia Fúčelová z 3 ročníka úspešne reprezentovali našu školu a obsadili pekné 5. miesto. Svojimi vedomosťami dokázali, že sú skutočne mladými  Európanmi. Týmto by sme sa im chceli poďakovať v mene školy za úspešnú reprezentáciu.

              Ďakujeme dievčatá

    • Kontakty

      • Stredná odborná škola veterinárna Košice - Barca
      • 055/68 55 347, +421 911 214 634
      • Námestie mladých poľnohospodárov 2 040 17 Košice Slovakia
      • 00162574
    • Prihlásenie

  • Sociálne siete